Informatie
Wat betekent IP waarde?
De IP waarde geeft aan in hoeverre het product is beschermd tegen stof, vocht en water. Dit is zeer van belang bij het kiezen van de juiste LED lamp voor de gewenste toepassing. De IP waarde is een afkorting voor 'Ingress Protection'.
Het eerste getal van de IP waarde geeft aan in hoeverre het beschermd tegen stof, een hoge stofdichtheid is met name van belang in stallen en productieomgevingen waar veel stof vrij komt.
Het tweede getal van de IP waarde geeft aan in hoeverre het bescherming biedt tegen vocht. De vochtdichtheid van het product is met name van belang wanneer deze in een onbeschermde buitenomgeving wordt gebruikt, maar ook in stallen waar regelmatig wordt schoongemaakt met hogedruk reinigers.
Bij alle producten van Lumev wordt duidelijk vermeld wat voor IP waarde het product heeft.
PIR of Microwave sensor?
Afhankelijk van de ruimte die je wilt verlichten, kun je kiezen tussen twee type bewegingssensoren: de Passief Infrarood (PIR) of microwave sensor. De PIR sensor detecteert beweging door infrarood licht te meten dat wordt uitgestraald door bewegende objecten die warmte afgeven. De microwave sensor gebruikt microgolven in plaats van warmte voor het detecteren van beweging en kan dit bovendien door glas en hout heen.
IK classificaties
De IK-waarde geeft aan hoe sterk de armatuur is. Deze Europese norm wordt geduid met IK plus een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe slagvaster de armatuur. De meeste armaturen van Lumev zijn al standaard IK08, een aantal armaturen zijn nog slagvaster en hebben het IK10 kenmerk. Zo is er een volledig slagvaste breedstraler en zit er in ons aanbod een slagvaste IK10 Tri-proof.
IK10 kan worden beschouwd als vandaalbestendig.
Volledige lijst IK classificaties:
IK 00 = Geen weerstand
IK 01 = Weerstand tegen schokken van 0,15 J
IK 02 = Weerstand tegen schokken van 0,20 J
IK 03 = Weerstand tegen schokken van 0,35 J
IK 04 = Weerstand tegen schokken van 0,50 J
IK 05 = Weerstand tegen schokken van 0,70 J
IK 06 = Weerstand tegen schokken van 1 J
IK 07 = Weerstand tegen schokken van 2 J
IK 08 = Weerstand tegen schokken van 5 J
IK 09 = Weerstand tegen schokken van 10 J
IK 10 = Weerstand tegen schokken van 20 J
Lumen per Watt LED
Lumen is de eenheid voor lichtstroom. De hoeveelheid lumen dat een lichtbron produceert is een goede vergelijking voor de kwaliteit van de LED verlichting. Hoe meer lumen per Watt, hoe energie efficiënter er licht wordt geproduceerd. Ter vergelijking, een ouderwetse gloeilamp van 40 Watt geeft een output van 415 lumen. Omgerekend geeft dit een lumen per Watt verhouding van 10,35.
Bij Lumev verkopen we LED verlichting tot aan zelfs 200 lumen per Watt, dat is bijna 20x keer zo efficiënt dan de ouderwetse gloeilampen.
Powerfactor
Met de powerfactor wordt de relatie weergegeven tussen het schijnbaar vermogen (Ps) en het werkelijke vermogen (P). Op de kWh-meter is het schijnbare vermogen niet zichtbaar. Elektronische apparatuur met een lage factor verbruiken meer stroom dan nodig is, deze onnodige stroom wordt blindstroom genoemd.
Berekening Powerfactor:
Met de powerfactor kan dus worden aangetoond hoeveel ongewenst stroomverbruik er is. Hoe dichter bij de 1, hoe minder blindstroom dus hoe efficiënter de verlichting. Een Powerfactor van bijvoorbeeld 0,95 betekent dat er 5% meer stroom wordt verbruikt.
Wat betekent dit voor LED verlichting?
De driver en de LED verbruiken beide stroom. Om de hoeveelheid blindstroom te duiden van de driver wordt er gebruik gemaakt van de powerfactor. LED verlichting van matige kwaliteit zit soms ruim onder een powerfactor van 0,80. Hiermee is het schijnbare vermogen beduidend hoger dan het werkelijke vermogen.
Onze LED verlichting van Lumev heeft standaard een powerfactor van minimaal 0,95. Wij werken alleen met hoogwaardige kwaliteit driver en toebehoren.
Wat is CRI / kleurweergave index?
CRI staat voor "Color Rendering Index" en het is een waardeschaal die aangeeft hoe realistisch kleuren eruitzien bij verlichting. Het geeft aan in hoeverre de kleuren onder lamplicht afwijken van de werkelijke kleuren in daglicht. Er is een schaal van 0 tot 100 procent.
Wat voor CRI nodig?
Hoe hoger de CRI, hoe realistischer de kleuren die worden verlicht door de lamp. Lampen met een CRI van 80 tot 90 hebben een hoge kleurweergave. Ze zijn hiermee geschikt voor bijna alle toepassingen. Een hogere CRI is alleen nodig wanneer de juistheid van de kleur erg belangrijk is. Denk hierbij aan spuitcabines of winkel etalages.
De CRI van de lampen van Lumev
Alle binnen lampen van Lumev hebben een CRI van 80 tot 90, hiermee zijn ze geschikt voor bijna alle toepassingen. Alleen een aantal LED lampen die bedoeld zijn voor buitengebruik (breedstralers, tuinverlichting) hebben een lagere CRI met 70.
Wat betekend LUX?
Lux is de eenheid van verlichtingssterkte, die de hoeveelheid licht aangeeft die op een bepaald oppervlak valt. Het wordt gemeten in lumen per vierkante meter (lm/m²).
In eenvoudige bewoordingen geeft lux de hoeveelheid licht aan die op een oppervlak valt. Bijvoorbeeld, als een lamp 100 lumen produceert en het licht valt gelijkmatig op een oppervlak van 1 vierkante meter, dan is de verlichtingssterkte 100 lux.
Lux is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de geschikte verlichting voor verschillende taken en toepassingen. Bijvoorbeeld, een rundvee stal kan een minimale verlichtingssterkte van 150 lux vereisen, terwijl een showroom of galerie misschien een hogere verlichtingssterkte van 500-800 lux vereist om de tentoongestelde objecten goed te verlichten.